(044) 257-77-37   (067) 240-98-28
(099) 441-82-82
Додати до кошика
Назва товару
10012,10 грн.
Новини
25.01.2024

Отримали поставку по насінню ТМ "Професійне насіння" і "Seedera". Є класні новинки. Подивитись асортимент

24.01.2024

 

Отримали горщики серії FB. Вже доступні до замовлення. Подивитись наявність

 

01.12.2023

Оновили наявність різом ахіменесів, ахіманій та ахіменант. В наявності різоми різних розмірів. Ціна від 25 грн.

Головна Статті Проблеми проростання насіння

До списку статей

5 причин, чому насіння може не зійти:

Дуже низька температура. Насіння більшості теплолюбних рослин (перець, томати, кавун, диня, баклажан)гарно проростають при температурі +25оС-+30оС, а при температурі нижче +15оС можуть взагалі не прорости. А насіння моркви і петрушки, наприклад, можуть почати проростати і при +3оС-+5оС. Але все ж таки, оптимальною температурою проростання насіння для більшості культур є +21оС-+23оС.

Недостатньо вологий ґрунт. В перший час, коли насіння проростає, дуже важливо тримати ґрунт вологим і не допускати пересихання. Якщо сходи з’являться і ґрунт висохне – сходи теж пересохнуть, що призведе до їх загибелі. Оптимальною вологістю ґрунту прийнято вважати 80-90 %.

Надмірна вологість ґрунту. Зворотна ситуація до попередньої – сильно мокрий ґрунт. Надмірна вологість ґрунту може призвести до гниття насіння або перших сходів. Підвищена вологість ґрунту може бути, коли ємність з посівами дуже щільно закривають і зайва волога нікуди не зникає. Щоб уникнути цього, ємність з посіяним насінням варто прикривати але з незначним доступом повітря (або періодично обережно провітрювати).

Сильно глибоко посіяне насіння. У багатьох культур глибока посадка насіння може призвести до появи лише невеликої частини сходів. Особливо це стосується культур, у яких дрібне насіння (рукола, кріп, петрушка, салати, петунія, тощо). Оптимальна глибина посіву насіння – 0.3-0.6 см. Дрібне насіння варто розсипати на поверхні ґрунту без заглиблення.

Додаткова обробка вже обробленого насіння. Перед посівною обробкою насіння стимуляторами, марганцівкою або мікроелементами, варто враховувати, чи було попередньо оброблене насіння виробником. Додаткова обробка вже обробленого насіння може призвести до не прогнозованих наслідків, навіть до гниття насіння.